Czarne złoto

Ryby jesiotrowate są zaliczane do grupy najstarszych wśród żyjących kręgowców i nie przypadkiem nazywane są żywymi skamieniałościami lub też rybami pradawnymi. Jesiotrowate wyewoluowały w okresie Jury, a ich budowa anatomiczna i morfologiczna praktycznie nie uległa zmianom przez około 200 milionów lat.

Ryby jesiotrowate są niezwykle cenne nie tylko ze względu na duże rozmiary ciała, ale również z powodu ważnych cech, których nie posiadają inne ryby. Najważniejszym walorem użytkowym jesiotrowatych jest fakt, iż są one producentami ikry, z której wytwarzany jest czarny kawior - ceniony i bardzo poszukiwany na całym świecie produkt spożywczy. Jednocześnie są źródłem smacznego mięsa, które jest pozbawione ości i charakteryzuje się wysoką zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, które między innymi korzystnie wpływają na układ krążenia człowieka.

Popyt na produkty żywnościowe pochodzenia jesiotrowego spowodował rozwój zainteresowania hodowców a co za tym idzie zwiększenie produkcji konsumpcyjnych ryb jesiotrowatych. Nowoczesne techniki związane z rozrodem i hodowlą ryb jesiotrowatych zostały wdrożone i są stosowane w gospodarstwach rybackich na terenie Polski. Obecnie w gospodarsrwach rybackich na terenie Polski produkuje się również czarny kawior.

www.tianxia.ch

Najbardziej ceniony kawior uzyskuje się z ikry następujących ryb jesiotrowatych:
belugi - kawior delikatny, duże ziarna; kolor od jasno szarego do czarnego
jesiotra rosyjskiego - średniej wielkości ziarna; kolor od szarego do brązowego
siewrugi - ziarna mniejsze od ikry jesiotra rosyjskiego, szare

Na rynku spożywczym można spotkać produkty kawioropodobne wytworzone z następujących gatunków ryb:

łososia - Salmon caviar
troci - Trout caviar
taszy - Lumpfish caviar
siei - Whitefish caviar
karpia - Tarama
kapelina - Capelin caviar



Whitefish caviar Trout caviar Lumpfish caviar

www.caviarlover.com

Produkowane są również imitacje kawioru na bazie glonów, produktów sojowych lub żelatyny. Omawiając rodzaje kawioru należy wspomnieć również o produkcie kawioropodobnym z jaj ślimaków winniczków - Snail caviar oraz produkcie kawioropodobnym z jaj homara - Lobster caviar.

Jeśli chcesz uzyskać więcej informacji na temat produkcji jesiotrów i czarnego złota zacznij studiować Rybactwo na Wydziale Nauk o Środowisku (uprzednio Wydział Ochrony Środowiska i Rybactwa). ZAPRASZAMY!

www.caviarinc.com

Dorota Fopp-Bayat