Nasze laboratoria znajdują się w Centrum Akwakultury i Inżynierii Ekologicznej
przy Al. Warszawskiej 117 A
Hale technologiczne
Wyposażenie: baseny podchowowe, umożliwiające prowadzenie badań dotyczących doskonalenia metod produkcji różnych gatunków ryb oraz opracowywania technik chowu nowych gatunków w skali laboratoryjnej i technicznej, a także ocenę przydatności pasz formowanych w podchowie ryb.
Pracownia znakowania ryb
Wyposażenie pracowni pozwala na zastosowanie różnych metod masowego i indywidualnego znakowania ryb, nie wyłączając metod telemetrycznych, co umożliwia nie tylko ocenę efektówzarybień i szacowanie przeżywalności materiału zarybieniowego, ale również zdalną obserwację migracji ryb w środowisku naturalnym.
Pracownia paszoznawstwa
Wyposażenie (ekstruder, suszarka, młynek, liofilizator) umożliwia realizację badań dotyczących optymalizacji składu pasz, doskonalenie technologii wytwarzania pasz oraz ocenę przydatności różnych komponentów do produkcji pasz dla ryb.
Pracownia oceny pasz, ryb i surowca rybnego
Wyposażenie: Aparat Kjeldahla do oznaczania białka, Aparat Soxhleta do oznaczania tłuszczu, analizator aminokwasów, chromatograf gazowy.
Dostępna aparatura pozwala na analizę składu biochemicznego pasz, ryb i produktów rybnych oraz umożliwia badanie wpływu różnych czynników na wartość odżywczą mięsa ryb, a także ocenę ryb i produktów rybnych jako źródła wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w diecie człowieka.
Pracownia przygotowania produktów rybnych
Wyposażenie: wędzarnia, autoklaw, zamrażarka, chłodziarka. Wyposażenie pracowni umożliwia badanie wpływu czasu i temperatury przechowywania surowca rybnego oraz obróbki cieplnej na jakość produktów rybnych.