Dr hab. inż. Małgorzata Woźniak, prof. UWM, Kierownik Katedry

Telefon: 
+89 524 51 25
Profil badawczy: 
          • żywienie ryb
          • wartość odżywcza surowca rybnego
          • chów i hodowla ryb w różnych warunkach środowiskowych

 

Dydaktyka: 

Autor programów kształcenia z zakresu: technologii przetwórstwa ryb ( kierunek: Rybactwo, Bioinżynieria produkcji żywności, studia podyplomowe), paszoznawstwa i żywienia ryb  (kierunek: Rybactwo, Zootechnika, studia podyplomowe), technologii żywności i dziedzictwa kulinarnego (kierunek Turystyka i rekreacja), pozyskiwania i oceny ryb  oraz bezkręgowców wodnych (kierunek Gastronomia-sztuka kulinarna).

 

Publikacje: 

Woźniak M., Poczyczyński P., Kozłowski K. , The nutritional value of selected  species of fish from North-East Poland, Polish Journal of Natural Sciences , 28/2, 2013, 295-304.

Woźniak M., Gospodarcze znaczenie chowu ryb, w: Stan rybactwa śródlądowego w Polsce, red. Andrzejewski W, Lirski A., J., Ferlin M, Poznań, 2013, 5-8, 978-83-936686-5-6.

Woźniak M. Kozłowski J. Mierzejewska K., Bioróżnorodność ichtiologiczna jezior a użytkowanie rybackie, w: Stan rybactwa śródlądowego w Polsce 2013, red. Andrzejewski W., Mazurkiewicz j. Ferlin M., Poznań, 2013, 30-38, 978-83-9366686-7-0.

Mierzejewska K., Kvach Yu,  Woźniak M., Kosowska A. i Dziekońska-Rynko J. , Parasites of an Asian fish, the Chinese sleeper Perccottus glenii, in the Włocławek Reservoir on the lower Vistula River, Poland. In search of the key species  in the host expansion process, Comparative Parasitology, 79/1, 2013, 23-29.

Mierzejewska K., Kvach Y., Stańczak K., Grabowska J., Woźniak M., Dziekońska-Rynko  J., Ovcharenko M, Parasites of non-nativa gobies in the Włocławek Resevoir on the lover Vistula River, first comprehensive study in Poland, Knowledge and Management of Aquatic Ecosystem, 414/01, 2014.

Woźniak M. , Aktualne problemy tradycyjnego przetwórstwa ryb, w: Stan rybactwa śródlądowego w Polsce., red. brak, Poznań, 2014, 47-52, ISBN 978-83-939045-8.

Woźniak M, Zasady żywienia ryb, w: Organizacja szkoleń podstawowych i rozszerzonych podwyższających kwalifikacje pracowników sektora rybackiego. , red. Demska -Zakęś K., Poznań, 2014, 4-11, 978-83-939665-2-3

Woźniak M. , Przetwórstwo ryb, w: Organizacja szkoleń podstawowych i rozszerzonych podwyższających kwalifikacje pracowników sektora rybackiego, red. Demska-Zakęś K., Poznań, 2014, 12-18, ISBN 978-83-939665-2.