dr hab. Małgorzata Woźniak, prof. UWM

Telefon: 
89 524 51 25
Profil badawczy: 

Reprezentowana dziedzina, dyscyplina i specjalność:
dziedzina nauk medycznych i nauk o zdrowiu
dyscyplina nauki o kulturze fizycznej

Problematyka badawcza:
dziedzictwo kulinarne, technologie żywności; żywienie ryb; ocena wartości odżywczej surowca rybnego

Informacje o pracach opublikowanych w okresie ostatnich latach:
Łączna liczba pkt. Impact Factor (ISI): 9,51 Index H: 6; liczba pkt. MNiSW:……
Wykaz publikacje naukowych (z ostatnich pięciu lat) :

1.         Stańczak K., Krejszeff S., Dębowska M., Mierzejewska K., Woźniak M., Hliwa P. 2015. Mass-marking of Leuciscus idus (Linnaeus 1758) larvae using Artemia salina (Linnaeus 1758) as a vector of fluorescent dyes. Journal of Fish Biology, 87: 799-804; DOI: 10.1111/jfb.12753.

2.         Szmyt M., Jabłońska-Barna I., Woźniak M., Grudniewska J., Dobosz S., Lejk A. 2015. The effect of maggot addition to the commercial feed and natural diet of European  Grayling (Thymallus Thymallus L.) spawners on embryos survival to the eyed egg stage. Polish Journal of Natural Sciences 30 (4): 389-402.

3.         Siemianowska E., Barszcz A., Skibniewska K.A, Markowska A.,  Polak-Juszczak L., Zakrzewski J., Woźniak M., Szarek J., Dzwolak W. 2016. Mineral content of muscle tissue of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum).  Journal of Elementology, 21(3): 833-845. DOI: 10.5601/jelem.2015.20.4.1004.

4.         Chwastowska-Siwiecka I. Skiepko N.,  Pomianowski P. F., Kubiak M.S., Woźniak M.,  Barycza M. 2016. Gender differences in the chemical composition and selected  properties of African Catfish (CLARIAS GARIEPINUS Burchell, 1822) meat. Italian Journal of Food Science  (IJFS), vol. 28, 391-401.

5.         Niewiadomski P., Gomułka P., Poczyczyński P., Woźniak M., Szmyt M. 2016. Dietary effect of supplementation  with amaranth meal on growth performance and apparent digestibility of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Polish Journal of Natural Sciences, 31(3): 459-469.

6.         Batyk I., Woźniak M., 2017. Szlaki kulinarne jako forma konkurencyjności oferty turystycznej. Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, 54(3): 98-111.

7.         Woźniak M., Batyk I., Kuryło J. 2017. Rybne produkty regionalne w opinii studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Zeszyty Naukowe Uczelni Vistula, 54(3): 202-2123.

8.         Batyk I., Woźniak M.  2017. Effect of socioeconomic characteristics of consumers on references of purchase and consumption of freshwater fish. Polish Journal of Natural Sciences, 32(2): 357-370.

9.         Woźniak M., Gomułka P., Mierzejewska M., Korpalska J. 2017. Żywność tradycyjna w opinii studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Annales Universitatis Mariae Curie -Skłodowska Lublin – Polonia Sectio B,  VOL. LXXII, z. 2:179-189.

10.       Woźniak M., Batyk I., Niewiadomski P. 2018.  Zawartość podstawowych składników odżywczych oraz profil kwasów tłuszczowych w mięśniach wybranych gatunków ryb z uwzględnieniem ich pochodzenia. Problemy Higieny i Epidemiologii, 99(1): 74-78. (9  pkt.)

11.       Woźniak M., Skibniewska K.A., Guziur J., Zakrzewski J., Szarek J. 2018. Methodology to fish production efficiency evaluation. Electronik Journal of Polish Agricultural Universities, 21, 2. EJPAU (DOI:10.30825/5.EJPAU.17.2018.21.2)  

12.       Batyk I., Woźniak M. 2019. Benefits of belonging to the cittaslow network in the opinion of residents of member cities. Economic and Regional Studies, 12(1):56-67.

13.       Niewiadomski P., Gomułka P., Woźniak M., Poczyczyński P., Szmyt M., Ziomek E.,  Gontarz W., Czerniak E. 2019. The impact of  dietary inclusion of amaranth meal on hematological and biochemical parameters of blood and histopatological changes in liver of rainbow trout. Polish Journal of  Natural Sciences, 34(2): 285-296.

14.       Niewiadomski P., Gomułka P., Woźniak M. 2019. Effect of suppementation of amaranth meal on blond plasma cholesterol in rainbow trout. Polish Journal of  Natural Sciences, 34(4): 505-514.

 

Książki

1.         J. Guziur, M. Woźniak, M. Szmyt, E. Siemianowska 2016. Poradnik hodowcy ryb. Wyd. Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne, ss.263. Warszawa, ISBN 978-83-09-01165-

 

Rozdział w monografii

1.         Woźniak M. 2015. System kształcenia kadr dla polskiej gospodarki rybackiej. W: Materiały konferencyjne XX Krajowej Konferencji Hodowców Karpia. 32-35. ISBN 978-83-939665-8-5.  Wyd. Polskie Towarzystwo Rybackie.

2.         Woźniak M., Gomułka P. 2015. Produkty regionalne szansą dla gospodarstw stawowych. W: Szkolenie producentów ryb, 13-17. ISBN 978-83-939665-7-8. Wyd. Polskie Towarzystwo Rybackie.

3.         Woźniak M., Huk-Wieliczuk E., Młynarska M., Mierzejewska K. 2015. Kuchnia regionalna w świadomości studentów z województwa warmińsko-mazurskiego. W: Rekreacja, Turystyka i Tradycje na Obszarach Wiejskich, (red. Kozłowska D.), 89-94.  ISBN 978-83-929836-8-2. Wyd. Wyższa Szkoła Wychowania Fizycznego i Turystyki, Białystok

4.         Stańczak K., Krejszeff S., Żarski D., Mierzejewska K., Woźniak M., Król J., Hliwa P. 2015.  Marking of burbot Lota lata (L.) juveniles using commercial feed as a vector of fluorochrome application. XV European Congress of  Ichtiology. Abstract Book: 162.

5.         Woźniak M., Poczyczyński P. 2015. Mikotoksyny w paszch dla ryb. W: Ochrona zdrowia ryb w aspekcie jakości i bezpieczeństwa żywności, (red. Hliwa P., Woźniak M., Król J., Gomułka P.), 140-152. ISBN 9788394220631. Wyd. PUH „Jantar”

6.         Szmyt M., Woźniak M., Lejk A., Grudniewska J., Dobosz S., Polewacz A. 2015.  Wybrane aspekty podchowu narybku lipienia europejskiego (Thymallus thymallus ) w zamkniętym obiegu wody. W: Podchowy organizmów wodnych:osiągnięcia, wyzwania, perspektywy (red. Zakęś Z., Demska-Zakęś K., Kowalska A.) Wyd. IRŚ

7.         Mariusz Szmyt , Adam M. Lejk , Andrzej Ciereszko, Małgorzata Woźniak , Grzegorz J. Dietrich , Sylwia Judycka , Jakub Roszuk ,Adam Polewacz , Mariusz Lampkowski , Filip Pasturczak, Marcin Białowąs.2015. Formowanie stada rozrodczego oraz ocena możliwości kontrolowanego rozrodu  lipienia europejskiego (Thymallus thymallus L.) w zamkniętym obiegu wody (RAS), 77-90. XL Konferencja Hodowców Ryb Łososiowatych. 8-9 października 2015, Gdynia,  (red. Kowalska A.), 77-90. Wyd. SPRŁ Gdynia ISBN 978-83-92980-8-9.

8.         Woźniak M., Mierzejewska K., Huk-Wieliczuk E. 2015. Ryby jako żywność funkcjonalna. W: Innowacyjne działania i gospodarstwa na obszarach wiejskich, (red. Kozłowska D., Kozłowski L.), 288-295. ISBN 978-83-63503-73-4. Wyd. druk- 24h Toruń

9.         Woźniak M., Poczyczyński P. 2016. Fishe. Kӧrnerleguminosen als Futter-und Nahrungsmittel (red. Jeroch H., Lipiec A., Abel H., Zentek J., Grela E., Bellof G.), 170-181.Wyd. VERLAG,  Frankfurt nad Menem, ISBN 978-3-7690-0839-5

10.       Woźniak M. Żywienie ryb. 2016. W: Poradnik hodowcy ryb. (red. Guziur J., Woźniak M., Szmyt M. Siemianowska E), 120-135. Wyd. PWRiL, Warszawa ISBN 978-83-09-01165-1

11.       Woźniak M. 2016. Zabezpieczenie surowca rybnego. W Poradnik hodowcy ryb, (red. Guziur J., Woźniak M., Szmyt M. Siemianowska E.), 207-211. Wyd. PWRiL, Warszawa ISBN 978-83-09-01165-1

12.       Woźniak M. 2016. Domowe przetwórstwo ryb. W Poradnik hodowcy ryb, (red. Guziur J., Woźniak M., Szmyt M. Siemianowska E.), 212-225. Wyd. PWRiL, Warszawa ISBN 978-83-09-01165-1

13.       Król J., Hliwa P., Gomułka P., Woźniak M. 2016. Innowacje w produkcji żywności metodami tradycyjnymi- analiza założeń i wyników realizacji projektu „TRAFOON”

W: Wylęgarnictwo, podchowy ryb i zarybienia (red. Zakęś Z, Demska-Zakęś K.), 301-313. Wyd. IRŚ.

14.       Stabińska A. Król J., Czesny S., Woźniak M., Ziomek E., Hliwa P. 2017. Wpływ podawania różnych pasz komercyjnych na efekty podchowu larw okonia europejskiego (Perca fluviatilis) po odstawieniu pokarmu żywego. W: Wylęgarnictwo a dywersyfikacja produkcji akwakultury (red. Zakęś Z, Demska-Zakęś K.),  123-136. Wyd. IRŚ  ISBN 978-83-60111-88-84

15.       Woźniak M., Poczyczyński P., Niewiadomski P. 2018. Możliwości funkcjonowania małych przetwórni w gospodarstwach rybackich. W: Aspekty ekonomiczne, ekologiczne i prawne w akwakulturze karpia, 195-204. Wyd. Polskie Towarzystwo Rybackie ISBN 978-83-942509-6-6.

16.       Niewiadomski P., Gomułka P., Woźniak M. 2018. Możliwości zastosowania mączki z szarłatu w żywieniu ryb W: "Wylęgarnictwo i podchowy ryb oraz raków”, (red. Z. Zakęś, K. Demska-Zakęś),  145-156. Wyd. IRŚ, ISBN: 978-83-60111-92-5

17.       Niewiadomski P., S. Krejszeff, D. Żarski, K. Palińska – Żarska, M. Woźniak, P. Gomułka, M. Różyński,  Z. Zakeś. 2019. Zastosowanie dodatku mączki z owadów w żywieniu okonia  (Perca fluviatilis) W: Akwakultura ryb okoniowatych oraz innych gatunków( red. Z. Zakeś, Krystyna Demska – Zakęś), 157 – 166. Wyd. IRŚ Olsztyn. ISBN 978-83-60111-96-3