Turystyka i rekreacja

Ćwiczenie nr 2

Ref. 1    Znakowanie żywności (ustawa o znakowaniu żywności, normy z 2007 r.

Ref. 8

            Ćwiczenie praktyczne opracowanie etykiety żywności

Ćwiczenie nr 3

                Ref. 2    Wartość odżywcza (definiowanie, szacowanie, obliczanie)

                Ref. 3    Tabele składu wartości odżywczych produktów i potraw

Ćwiczenie nr 4

               Ref. 4    Właściwości odżywcze produktów i potraw (12 grup)
                             („Podstawy żywienia człowieka”)

                Ref. 5    Wpływ procesów technologicznych na jakość produktów żywnościowych

Ćwiczenie nr 5

                Ref. 6    Zasady planowania jadłospisów

                Ref. 7    Ocena jakości i ilości potraw w jadłospisie. Stan odżywienia

                Ćwiczenie : układanie jadłospisu

Ćwiczenie nr 6 Wtorek

                Ćwiczenie: Praktyczne układanie jadłospisu

                Kolokwium

Ćwiczenie nr 7 Wtorek

                Poprawa kolokwium. Wzajemne sprawdzenie jadłospisów

Ref. 8 Witamina D3 w diecie człowieka - na ćw. 2

Ref. 9. Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób nowotworowych

Ref. 10. Nowoczesne diety prozdrowotne (wegetariańska, wegańska, makrobiotyczna, paleo, DASH)

Ref. 11. Dieta warzywno –owocowa dr n. med. Ewy Dąbrowskiej jako metoda profilaktyki i leczenia

Ref. 12. Dieta wysokobiałkowa – negatywne skutki długotrwałego stosowania.

 

Zagadnienia na kolokwium zaliczeniowe ćwiczeń z przedmiotu Żywienie człowieka

 

  1. Wymień informacje, które muszą być uwzględnione na etykiecie środka spożywczego, którego opakowanie  umożliwia umieszczenie etykiety o powierzchni > 10cm2

  2. Jakie informacje muszą być uwzględnione na etykiecie środka spożywczego przy powierzchni etykiety <10cm2 

  3. Co oznacza skrót GMO?

  4. Co oznacza skrót GDA? Dla jakich składników podaje się informację o GDA?

  5. Podaj definicję wartości odżywczej produktów spożywczych

  6. Od czego zależy wartość odżywcza produktów spożywczych?

  7. Metody obliczania wartości odżywczej

  8. Normy żywienia człowieka - definicja

  9. Wymień 12 grup produktów odżywczych

  10. Wymień witaminy rozpuszczalne w tłuszczach podaj produkty bogate w te witaminy

  11. Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej karotenu?

  12. Co rozumiesz pod pojęciem białko pełnowartościowe

  13. Rola błonnika w diecie. Wymień produkty i potrawy bogate w błonnik

  14. Co rozumiesz pod pojęciem Tabele składu wartości odżywczych produktów i potraw

  15. Jak obliczamy wartość odżywczą produktów i potraw na podstawie tabel żywieniowych

  16. Wymień 8 najważniejszych  zasad planowania jadłospisów

  17. Podaj ogólne zasady komponowania jadłospisów dla niemowląt i dzieci do 3 lat

  18. Jakie składniki pokarmowe powinny znaleźć się w każdym posiłku?

  19. Planowanie jadłospisu w diecie niskokalorycznej - zalecenia

  20. Wpływ procesów technologicznych na jakość produktów żywnościowych.

  21. Z wymienionych procesów technologicznych,  stosowanych do produkcji i konserwacji produktów spożywczych: technologia UHT, liofilizacja, pasteryzacja, homogenizacja, tyndalizacja, sterylizacja i dehydratyzacja, wybierz trzy, które wpływają na pogorszenie jakości produktu w najmniejszym stopniu,  wybór uzasadnij.

  22. Do czego służy analiza sensoryczna i jakie jest jej znaczenie?

  23. Czym są dzienne normy żywienia ?

  24. Jaka jest różnica między normami ustalonymi na poziomie bezpiecznego

    spożycia i spożycia zalecanego?

  25. Co rozumiesz pod pojęciem stan odżywiania?

  26. Co to jest wywiad żywieniowy?


 

  1. Jakich informacji nie należy umieszczać na etykiecie produktu spożywczego.

  2. Co oznacza znaczek z napisem „Feir Trade” na etykiecie produktu spożywczego

  3. Wpływ procesu homogenizacji na jakość produktu spożywczego

  4. Jak obliczyć indywidualne, całkowite zapotrzebowanie na energię w ciągu doby czyli inaczej CPM  (całkowita przemiana materii)

  5. Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię powinien być zaspakajany poszczególnymi posiłkami w ciągu dnia.

  6. wartość odżywcza i szkodliwość cukru rafinowanego.