Ćwiczenie nr 2
Ref. 1 Znakowanie żywności (ustawa o znakowaniu żywności, normy z 2007 r.
Ref. 8
Ćwiczenie praktyczne opracowanie etykiety żywności
Ćwiczenie nr 3
Ref. 2 Wartość odżywcza (definiowanie, szacowanie, obliczanie)
Ref. 3 Tabele składu wartości odżywczych produktów i potraw
Ćwiczenie nr 4
Ref. 4 Właściwości odżywcze produktów i potraw (12 grup)
(„Podstawy żywienia człowieka”)
Ref. 5 Wpływ procesów technologicznych na jakość produktów żywnościowych
Ćwiczenie nr 5
Ref. 6 Zasady planowania jadłospisów
Ref. 7 Ocena jakości i ilości potraw w jadłospisie. Stan odżywienia
Ćwiczenie : układanie jadłospisu
Ćwiczenie nr 6 Wtorek
Ćwiczenie: Praktyczne układanie jadłospisu
Kolokwium
Ćwiczenie nr 7 Wtorek
Poprawa kolokwium. Wzajemne sprawdzenie jadłospisów
Ref. 8 Witamina D3 w diecie człowieka - na ćw. 2
Ref. 9. Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób nowotworowych
Ref. 10. Nowoczesne diety prozdrowotne (wegetariańska, wegańska, makrobiotyczna, paleo, DASH)
Ref. 11. Dieta warzywno –owocowa dr n. med. Ewy Dąbrowskiej jako metoda profilaktyki i leczenia
Ref. 12. Dieta wysokobiałkowa – negatywne skutki długotrwałego stosowania.
Zagadnienia na kolokwium zaliczeniowe ćwiczeń z przedmiotu Żywienie człowieka
-
Wymień informacje, które muszą być uwzględnione na etykiecie środka spożywczego, którego opakowanie umożliwia umieszczenie etykiety o powierzchni > 10cm2
-
Jakie informacje muszą być uwzględnione na etykiecie środka spożywczego przy powierzchni etykiety <10cm2
-
Co oznacza skrót GMO?
-
Co oznacza skrót GDA? Dla jakich składników podaje się informację o GDA?
-
Podaj definicję wartości odżywczej produktów spożywczych
-
Od czego zależy wartość odżywcza produktów spożywczych?
-
Metody obliczania wartości odżywczej
-
Normy żywienia człowieka - definicja
-
Wymień 12 grup produktów odżywczych
-
Wymień witaminy rozpuszczalne w tłuszczach podaj produkty bogate w te witaminy
-
Jakie warzywa i owoce zawierają najwięcej karotenu?
-
Co rozumiesz pod pojęciem białko pełnowartościowe
-
Rola błonnika w diecie. Wymień produkty i potrawy bogate w błonnik
-
Co rozumiesz pod pojęciem Tabele składu wartości odżywczych produktów i potraw
-
Jak obliczamy wartość odżywczą produktów i potraw na podstawie tabel żywieniowych
-
Wymień 8 najważniejszych zasad planowania jadłospisów
-
Podaj ogólne zasady komponowania jadłospisów dla niemowląt i dzieci do 3 lat
-
Jakie składniki pokarmowe powinny znaleźć się w każdym posiłku?
-
Planowanie jadłospisu w diecie niskokalorycznej - zalecenia
-
Wpływ procesów technologicznych na jakość produktów żywnościowych.
-
Z wymienionych procesów technologicznych, stosowanych do produkcji i konserwacji produktów spożywczych: technologia UHT, liofilizacja, pasteryzacja, homogenizacja, tyndalizacja, sterylizacja i dehydratyzacja, wybierz trzy, które wpływają na pogorszenie jakości produktu w najmniejszym stopniu, wybór uzasadnij.
-
Do czego służy analiza sensoryczna i jakie jest jej znaczenie?
-
Czym są dzienne normy żywienia ?
-
Jaka jest różnica między normami ustalonymi na poziomie bezpiecznego
spożycia i spożycia zalecanego?
-
Co rozumiesz pod pojęciem stan odżywiania?
-
Co to jest wywiad żywieniowy?
-
Jakich informacji nie należy umieszczać na etykiecie produktu spożywczego.
-
Co oznacza znaczek z napisem „Feir Trade” na etykiecie produktu spożywczego
-
Wpływ procesu homogenizacji na jakość produktu spożywczego
-
Jak obliczyć indywidualne, całkowite zapotrzebowanie na energię w ciągu doby czyli inaczej CPM (całkowita przemiana materii)
-
Jaki procent dziennego zapotrzebowania na energię powinien być zaspakajany poszczególnymi posiłkami w ciągu dnia.
-
wartość odżywcza i szkodliwość cukru rafinowanego.