Obszary badawcze RID
Obszar I: Środowisko i woda: dziedzina nauk rolniczych, dyscypliny: agronomia oraz ochrona środowiska i kształtowanie środowiska – odpowiedzialna za podobszar: dr hab. Agnieszka Pszczółkowska, prof. UWM; rybactwo - odpowiedzialny za podobszar: dr hab. Piotr Hliwa, prof. UWM; zootechnika - odpowiedzialny za podobszar: prof. dr hab. Wiesław Sobotka.
W ramach tego obszaru realizowane będą badania podstawowe i prace rozwojowe dotyczące zagadnień o dużym znaczeniu dla przyszłej stabilności środowiska, jakości surowców i wód, ochrony flory i fauny wodnej i biotopów od wód zależnych oraz dobrostanu ludzi i zwierząt, w tym:
- bezpiecznego nawożenia i zarządzania odpadami w funkcji ochrony jakości gleb oraz monitoringu zanieczyszczeń;
- zarządzania naturalnymi populacjami organizmów wodnych;
- mikrobiologicznych zanieczyszczeń naturalnych i kształtowanych antropogenicznie ekosystemów wodnych;
- metod i biotechniki chowu i hodowli ryb oraz przetwarzania i unieszkodliwiania odpadów akwakultury w aspekcie zrównoważonego środowiska;
- możliwościami wdrożeń nowoczesnych technik i technologii adaptowanych z innych gałęzi gospodarczych w kontekście gospodarki wodno-ściekowej w akwakulturze;
- nowoczesnymi technologiami służącymi do wykorzystania energii ze źródeł odnawialnych w gospodarce rybackiej;
- określenia wpływu rożnych systemów chowu zwierząt gospodarskich i fermowych na ich dobrostan przy zastosowaniu wskaźników szerokiego tła środowiskowego warunków bytowania i wskaźników behawioralnych,
- opracowania innowacyjnych i bezinwazyjnych metod szerokiej identyfikacji zagrożeń zoohigienicznych w środowisku bytowania zwierząt,
- żywieniowych technologii ograniczających zanieczyszczenie środowiska naturalnego związkami biogennymi z produkcji zwierzęcej.
- poprawy jakości upraw w tym: wykorzystania innowacyjnych zintegrowanych technologii produkcji roślin uprawnych (uprawa, nawożenie, ochrona roślin) z uwzględnieniem ochrony środowiska przyrodniczego i zrównoważonego rozwoju agroekosystemów, które wpisują się w idee gospodarstw ekologicznych, a zwłaszcza w zalecenia rolnictwa integrowanego.